Scheiden bij gemeenschap van goederen
Huwelijksgoederengemeenschap
Als u gaat scheiden maar u bent in gemeenschap van goederen getrouwd voor 1 januari 2018, dan heeft u in principe beiden recht op de helft van het vermogen na de scheiding. Het vermogen omvat alles wat u in eigendom heeft, dus ook de schulden. In de scheidingsstukken wordt in het convenant een verdeling van uw gezamenlijke eigendom gemaakt, dus naast de boedel ook het vermogen en eventuele schulden.
Getrouwd na 1 januari 2018
De spelregels zijn gewijzigd voor huwelijken die zijn gesloten na 1 januari 2018 door de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt dan niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Hetzelfde geldt voor een geregistreerd partnerschap.
Schulden verdelen wanneer u gaat scheiden bij gemeenschap van goederen
Ook schulden kunt u in principe tussen u beiden verdelen tijdens de scheiding. In het echtscheidingsconvenant kunt u daarover geldige afspraken laten vastleggen. Alleen moet u rekening houden met dat schuldeisers niet gebonden zijn aan deze verdeling. Als een van u beiden de verplichtingen jegens de schuldeisers niet nakomt, dan kan ook na de scheiding de ander nog steeds hoofdelijk worden aangesproken voor deze schulden. Vervolgens kan dit weer tot verhaal strekken ten laste van de andere partner. Voorbeeld: uw partner neemt het doorlopend krediet over. Als uw ex vervolgens na de echtscheiding schuldsanering aanvraagt, kan het zijn dat u alsnog de schuld van uw partner moet aflossen.
Niet aansprakelijk voor nieuwe schulden
Vanaf de datum van indiening van het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank, bent u over en weer niet meer aansprakelijk voor nieuwe schulden die worden aangegaan. Deze regeling is ook ten aanzien van anderen geldig, als de echtscheiding wordt ingeschreven in het huwelijksgoederenregister of als de echtscheiding wordt ingeschreven in het huwelijksregister.
Ruilen tussen elkaar: verrekenen, uitkeren of vergoeden
Als u in overleg met elkaar de echtscheiding regelt via De Echtscheidingswinkel, dan heeft u het belangrijke voordeel dat u samen met ons de verdeling kunt maken en het in het convenant kunt laten opnemen. Zo kunt u 'ruilen' met bepaalde zaken en deze soms ook tegen elkaar wegstrepen. Bijvoorbeeld:
- De vrouw neemt de inboedel over en de man krijgt de auto
- De man hoeft geen partneralimentatie te betalen, maar de vrouw krijgt alle pensioenrechten van de man
- De vrouw mag haar ontslagvergoeding (gouden handdruk) behouden, maar zij ziet af van de lijfrentepolis van de man
Wat valt buiten de verdeling tijdens het scheiden bij gemeenschap van goederen?
Niet alles komt bij de scheiding voor verdeling in aanmerking, omdat sommige persoonlijke zaken buiten de gemeenschap van goederen vallen. Het betreft daarmee het privévermogen van ieder. Bijvoorbeeld:
- Persoonlijk 'verknochte' zaken, zoals kleding, studieboeken en sieraden
- Uitkeringen ten gevolge van letselschade (het immateriële deel)
- Notariële schenkingen onder uitsluiting van de andere partner (de 'koude' kant)
- Erfenissen ontvangen via een notarieel opgesteld testament, onder uitsluiting van de ander
Vergoedingsrecht investeringen woning, voor en na 2012
Heeft u geld geïnvesteerd in de woning van uw aanstaande ex? Dan kan het zijn dat u een vergoedingsrecht heeft dat u kunt opeisen als u gaat scheiden. Als de investering gedaan is vóór 2012, dan heeft u alleen maar recht op het ingelegde bedrag (nominaliteitsleer). Als de investering daarna is ingelegd, dan heeft u recht op de beleggingswaarde van het ingelegde bedrag (beleggingsleer).
Neem contact op met een van onze vestigingen
Wilt u meer informatie over scheiden bij gemeenschap van goederen? Twijfel dan niet om contact op te nemen met onze vestiging in Eindhoven, Amsterdam of Rotterdam en onze specialisten helpen u verder. U bereikt ons door te bellen naar 0800 822 4433.