Huwelijkse voorwaarden en mogelijke gevolgen na scheiden
U gaat scheiden, maar wat zijn huwelijkse voorwaarden?
Bij het scheiden dient u rekening te houden met de huwelijkse voorwaarden. Voordat u gaat trouwen, bestaat er de mogelijkheid om eerst naar de notaris te gaan. Deze kan voorwaarden opstellen die gaan gelden tijdens het huwelijk. In deze voorwaarden kan bijvoorbeeld staan dat u deels getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan zijn in beginsel deze voorwaarden bepalend voor de verdeling van het vermogen en de goederen als u gaat scheiden. Het is mogelijk om tijdens het huwelijk de voorwaarden aan te passen. Ook kunt u deze voorwaarden omzetten naar gemeenschap van goederen.
Na 1 januari 2018: beperkte gemeenschap van goederen
Als u na 1 januari 2018 getrouwd bent, of als u een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan gelden er nieuwe spelregels. U hebt dan niet zonder meer een gemeenschap van goederen. Dit heet dan de beperkte gemeenschap van goederen, waarbij alleen het gezamenlijk opgebouwde vermogen gemeenschappelijk is. Erfenissen of schulden voor het huwelijk vallen daarbuiten. Huwelijkse voorwaarden zijn geen standaarddocumenten. Deze moeten dus altijd goed worden bekeken als u de echtscheiding en de verdeling regelt. Tijdens het scheiden adviseren wij u over de verdeling en de huwelijkse voorwaarden en zorgen we ervoor dat alles in het convenant wordt vastgelegd.
Scheiden bij huwelijkse voorwaarden in de praktijk
Vaak staat in de huwelijkse voorwaarden opgenomen dat u ieder een gescheiden vermogen heeft, in combinatie met de plicht om ieder jaar met elkaar 'af te rekenen' ten aanzien van het 'overgespaarde vermogen'. Overgespaard vermogen is feitelijk het vermogen dat u jaarlijks opbouwt als u meer inkomsten had dan uitgaven. In de praktijk blijkt dat slechts weinigen ieder jaar gaan afrekenen. Als het huwelijk vervolgens lang heeft geduurd, dan kán een situatie zijn ontstaan waarbij u tóch uw vermogen dient te delen bij helften. Dit kan leiden tot een onaangename verrassing. Het is daarom belangrijk om de huwelijkse voorwaarden goed door te nemen, ook als u gaat scheiden.
Uitzonderingen op delen bij helften
- Zaken welke op de 'lijst van aanbreng' staan aangegeven, op de bijlage bij de huwelijkse voorwaarden
- Persoonlijk 'verknochte' zaken, zoals kleding, studieboeken en sieraden
- Uitkeringen ten gevolge van letselschade (het immateriële deel, betreffende een vergoeding voor leed)
- Notariële schenkingen, onder uitsluitingsclausule
- Erfenissen ontvangen via een notarieel opgesteld testament, onder uitsluitingsclausule
Ontvang advies op maat
Uw huwelijkse voorwaarden worden door onze echtscheidingsadvocaten en juristen beoordeeld wanneer u gaat scheiden. Bijzonderheden worden voor u bekeken en u krijgt advies over wat er gedeeld moet worden en ook wat de verdeelsleutel moet zijn. Neem hiervoor contact op met De Echtscheidingswinkel via 0800 822 4433 en plan een adviesgesprek in via videobellen of bij ons op locatie in Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven.