De 7 stappen van verwerking scheiding
Elke persoon ervaart de zeven stadia van echtscheiding anders. Hoewel iemand deze fasen misschien niet in deze specifieke volgorde tegenkomt, is dit een goede gids voor hoe u zich kunt voelen tijdens de ontbinding van een huwelijk.
1. Ontkenning
Ontkenning vindt waarschijnlijk plaats tijdens de beginfase van een echtscheiding. Mensen zijn vaak onbewust niet in staat of niet bereid om het verlies van hun huwelijk te accepteren, vooral als het als een verrassing komt. Wanneer het gevoel van normaliteit wordt verstoord, kan ontkenning een verdedigingsmechanisme zijn tegen de verandering in je realiteit en het trauma dat het met zich mee kan brengen.
Omdat ontkenning gevolgen kan hebben voor relaties, gedrag en gerechtelijke procedures, is het belangrijk om over het juiste ondersteuningssysteem te beschikken. Omring jezelf met de juiste familie, vrienden en professionals (inclusief een familierechtadvocaat en therapeut) om je erdoorheen te helpen.
2. Angst
Angst kan vooral heersen tijdens de ontbinding van een huwelijk. U kunt angst beginnen te voelen als u nadenkt over wat er voor u gaat gebeuren, waar u gaat wonen, waar uw geld vandaan zal komen of hoe uw ouderschapsplan kan uitpakken.
3. Woede
U kunt ook boos worden als u en uw partner het niet met elkaar eens zijn. Deze gevoelens zijn normaal, maar kunnen ook destructief worden omdat ze kunnen leiden tot een langdurige rechtsgang. Vanwege het emotionele aspect van deze fase is het belangrijk om de juiste familieadvocaat en -therapeut aan uw zijde te hebben, zodat u weet wat u kunt verwachten.
4. Onderhandelen en scheiden
Nadat de woede is gezakt, kunnen u of uw partner vragen gaan stellen en onderzoeken wat er anders had kunnen worden gedaan. Of jullie beginnen je allebei af te vragen of er hoop is op verzoening.
Gescheidenen doen vaak beloftes (soms onrealistisch) om het verlies van hun relatie te stoppen. Dit is een normaal onderdeel van het proces. Als u zich in de onderhandelingsfase van een echtscheiding bevindt, moet u er altijd aan denken om uzelf op de eerste plaats te zetten en in de gaten te houden wat goed voor u is.
5. Schuld
Schuldgevoel gaat hand in hand met onderhandelen, aangezien gescheidenen de stadia doorlopen en vaak aan zelfreflectie beginnen. Dit is de fase waarin je jezelf de schuld kunt geven en je fouten en beslissingen uit het verleden in twijfel kunt trekken. Omdat dit zo'n persoonlijk onderdeel van het echtscheidingsproces is en mensen het vaak het hardst voor zichzelf zijn, is het belangrijk om een positieve uitlaatklep te zoeken waar je je aangemoedigd en gesteund voelt.
6. Depressie en echtscheiding
Dit deel van het echtscheidingsproces is misschien wel de zwaarste last in de zeven fasen. Alle stress en druk om te proberen je kalmte te bewaren tijdens de ontbinding van een huwelijk, kan leiden tot ernstige problemen met depressie.
Zoek ondersteuning van een gediplomeerde professional voor hulp bij het bestrijden van gevoelens van hopeloosheid en verlies. Er kunnen professionele en financiële gevolgen zijn als u geen hulp krijgt.
7. Acceptatie
Zodra u dit stadium van echtscheiding bereikt, heeft u het einde van uw huwelijk volledig verwerkt en bent u misschien begonnen met verhuizen. Tijdens deze stap begin je je nieuwe leven misschien duidelijker te zien en weet je waar je persoonlijk, professioneel en financieel wilt zijn.
Neem contact op
De ontbinding van een huwelijk gaat met veel ups en downs. Als u nog vragen heeft over de zeven stadia van echtscheiding, neem dan vandaag nog contact op met ons kantoor. Een van onze zorgzame en meelevende advocaten kan u door dit moeilijke en emotionele proces heen helpen.
Wilt u meer informatie over scheiden bij gemeenschap van goederen? Twijfel dan niet om contact op te nemen met ons in Eindhoven, Amsterdam of Rotterdam en onze specialisten helpen u verder. U bereikt ons door te bellen naar 0800 822 4433.