Pensioen na scheiding
Verdelen van pensioenrechten bij scheiding
Wilt u informatie over wat er gebeurt met uw pensioen na een scheiding? Wat u wenst met betrekking tot de verdeling van uw pensioen is een belangrijke vraag tijdens een scheiding. Het wordt vaak ervaren als een lastig te hanteren onderwerp dat de voortgang van de scheiding ophoudt. Zo is het vaak niet bekend welk pensioen er is, wat het waard is en hoe je het pensioen het best kunt verdelen. De wetgever heeft gelukkig bepaald dat de pensioenrechten eenvoudig opvraagbaar zijn bij de betreffende pensioenverzekeraars via www.mijnpensioenoverzicht.nl. U heeft hiervoor een DigiD nodig om in te loggen.
Pensioen verdelen bij scheiding
Wat gebeurt er tijdens het verdelen van een pensioen bij een scheiding? Tenzij iets anders is afgesproken in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant, wordt het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, altijd verdeeld. Tijdens uw scheiding helpen we u een keuze te maken om het pensioen te verdelen. Er zijn meerdere opties voor de verdeling van ouderdomspensioen waarbij de gezamenlijke opbouw wordt verdeeld:
- Ieder 50%
- Een ander percentage, bijvoorbeeld 30% en 70%
- Een afwijkende opbouwperiode
- Verrekening met waarde van een ander vermogensbestanddeel
- Conversie
Om te voorkomen dat u na de scheiding geld aan elkaar moet betalen voor het pensioen, is het van belang om binnen twee jaar na scheiding de verdeling van ouderdomspensioen te melden bij de pensioenverzekeraars. Hier kan ons scheidingsbedrijf zeker bij helpen.
Nabestaandenpensioen verdelen bij scheiding
Nabestaandenpensioen staat ook wel bekend als bijzonder partnerpensioen. Het betreft een extra voorziening naast het ouderdomspensioen. Het ouderdomspensioen vervalt in principe zodra de betreffende persoon overlijdt. Dit risico kan echter verzekerd zijn ten behoeve van nabestaanden, zoals de partner en kinderen. Als u uit elkaar gaat, dan is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om afstand te doen van rechten op bijzonder partnerpensioen. Als het nabestaandenpensioen niet op risicobasis is verzekerd, kunt u het soms laten omzetten naar aanvullend ouderdomspensioen. Het is altijd raadzaam om een pensioendeskundige te benaderen, voordat u een definitieve keuze maakt.
Neem contact met ons op voor meer informatie
Bent u benieuwd wat we bij De Echtscheidingswinkel voor u kunnen betekenen wat betreft uw pensioen tijdens een scheiding? Twijfel dan niet om contact op te nemen met onze vestiging in Eindhoven, Rotterdam of Amsterdam. U bereikt ons door te bellen naar 0800 822 4433.