Echtscheiding
Echtscheiding, scheiding en ontbinding geregistreerd partnerschap
Wilt u echt gaan scheiden en hiervoor een scheiding aanvragen? De procedure via de rechtbank voor een scheiding is vrijwel hetzelfde als voor een ontbinding geregistreerd partnerschap en scheiding van tafel en bed. De doorlooptijd voor de afhandeling van een echtscheiding bij de rechtbank is meestal drie tot vier weken.
Echt scheiden: wie krijgt de woning na de scheiding?
Bent u benieuwd wie recht heeft op de woning na de echtscheiding? Afspraken rond de echtscheiding moeten worden gemaakt voor de korte en lange termijn. Echt scheiden gaat over gescheiden wonen. Om elkaar niet te veel voor de voeten te lopen, vertrekt meestal de kostwinner na de scheiding tijdelijk uit de echtelijke woning. Op de lange termijn kan meestal alleen de kostwinner de koopwoning overnemen. De gemaakte afspraken met betrekking tot het huis worden vastgelegd in het convenant.
Echt scheiden: hoelang duurt de partneralimentatie na een echtscheiding?
Sinds 1 januari 2020 bedraagt een maximale alimentatietermijn voor de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Op deze hoofdregel gelden enkele uitzonderingen. De eerste uitzondering betreft dat de partneralimentatie pas stopt als het jongste kind twaalf jaar is geworden. Nog een uitzondering is wanneer het huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan vijftien jaar duurde en de alimentatieontvanger is geboren voor 1 januari 1970 dan is de duur maximaal tien jaar of zoveel korter als de alimentatiegerechtigde de AOW leeftijd heeft bereikt. Tot slot geldt als uitzondering een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen, zoals wanneer de beëindiging van de partneralimentatie te zeer ingrijpend is. Echt scheiden: wie krijgt de kinderen na de echtscheiding?
De kinderen gaan na de echtscheiding in principe naar diegene die overdag de meeste tijd beschikbaar heeft voor hun verzorging. Dit is in de praktijk vaak niet de kostwinner. Er kan ook gekozen worden voor co-ouderschap. Co-ouderschap is een regeling waarbij de ouders elk een gelijk aandeel hebben in de dagelijkse verzorging en opvoeding. Dit gaat niet samen met een fulltimebaan van de ouders. Bovendien is het van belang dat de ouders dicht bij elkaar wonen en dat ze op een goed niveau met elkaar kunnen overleggen.
Echt scheiden: getrouwd in gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?
De verdeling berust deels op basis van wat u had vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden voordat u trouwde of koos voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Desondanks wordt bij langlopende relaties vaak gekozen voor gemeenschap van goederen en geen huwelijkse voorwaarden opgesteld. Sinds 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Als u gaat scheiden en u bent in gemeenschap van goederen getrouwd voor 2018, dan zullen alle vermogensbestanddelen moeten worden gedeeld bij helften. U mag daarvan afwijken, waarbij de fiscus wel met u meekijkt. Let hierbij wel op dat achteraf schenkingsrecht kan worden geheven, ofdat de belastingdienst in de 'scheve' verdeling zelfs een afkoop van partneralimentatie kan lezen. Uitzondering op de verdeelsleutel van delen bij helften zijn soms: erfenissen, schenkingen en de aan de persoon verknochte zaken.
Kies voor fullservice bij uw scheiding
De Echtscheidingswinkel is een advocatenkantoor in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam dat u helpt met alle aspecten van uw echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap. Of het nu gaat om het berekenen van de kinderalimentatie of partneralimentatie, het opstellen van het convenant of het ouderschapsplan: wij regelen het allemaal voor u. Daarnaast bieden wij u uiteraard altijd vrijblijvend advies en kunnen wij ook optreden als mediator in de scheiding. Bel direct naar 0800 822 4433.