Huurwoning, woonlasten en urgentie na scheiding
Overnemen huurcontract
De eigenaar van uw woning hoeft niet automatisch akkoord te gaan met de overname van de huur door de achterblijvende partner. Let er op dat deze toestemming tijdig wordt verzocht. Als het wordt voortgezet, dan moet een nieuw huurcontract worden opgesteld de naam van de achterblijvende partner en dus vaak op een nieuwe naam.
Wie van beiden vertrekt na scheiding?
Voor de kinderen is het in het algemeen fijn als zij na de scheiding in de vertrouwde woning kunnen blijven. Een scheiding en ook nog een verhuizing, zorgt voor een dubbele belasting voor de kinderen.
Als de huur te hoog is voor diegene die in de woning achterblijft, kan wel een voorlopige regeling worden afgesproken, waarbij de ander tijdelijk zal meebetalen aan de woonlasten. Dit kan zich uiten in een lagere partneralimentatie.
Verdeling woonlasten
Voor wat betreft de verdeling van de woonlasten, wordt in de meeste gevallen overeengekomen dat zolang u nog samenwoont, deze lasten door u beiden worden gedeeld. Deze afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Zodra een van u beiden de woning verlaat, zullen de woonlasten geheel voor rekening komen van diegene die in de huurwoning blijft wonen.
Urgentie aanvragen voor een huurwoning na scheiding
Scheiden houdt in gescheiden wonen. Het liefst zo spoedig mogelijk, zodat u beiden weer een nieuwe start kunt maken. Vaak is een scheiding dus reden om urgentie aan te vragen. U krijgt daarmee voorrang op andere woningzoekenden. In de meeste gevallen wordt echter alleen voorrang alleen gegeven (en dus toegekend) als er tevens de zorg is voor minderjarige kinderen waarvoor kinderalimentatie wordt ontvangen.
Voorwaarden urgentie aanvragen
Per woningbouwvereniging verschillen de voorwaarden, die aan het toekennen van de urgentie worden gekoppeld.
Meestal de volgende algemene voorwaarden:
- U bent 18 jaar of ouder.
- U woont direct voorafgaand aan de aanvraag in de betreffende gemeente.
- U heeft geen huurschuld en er is geen sprake van overlast.
- Het verzamelinkomen van uw huishouden zoals bekend bij de Belastingdienst is niet hoger dan circa € 35.000,- per jaar.
- U en eventuele gezinsleden hebben de Nederlandse nationaliteit of een wettelijke verblijfsstatus.
- De noodsituatie, op grond waarvan u urgentie aanvraagt, is niet door uw eigen toedoen ontstaan.
Suggesties
Urgentie aanvragen
Waar ga ik wonen?
Hoe lang duurt een scheiding?