Veel gestelde vragen

Vraag: Hoe wordt de hoogte van de alimentatie bepaald? 

Antwoord: De berekening van alimentatie is maatwerk en hangt af van uw individuele financiële situatie. U krijgt deskundig advies over de berekening, en vervolgens bepaalt u in overleg met uw partner een bedrag dat voor beiden acceptabel is. Deze aanpak zorgt voor een eerlijke en transparante alimentatieregeling.

Vraag: Hoe lang duurt een echtscheiding?

Antwoord: We werken samen met de rechtbank in Den Bosch, bekend om zijn efficiëntie en korte doorlooptijden. Gemiddeld duurt het proces ongeveer 4 weken, maar dit kan variëren afhankelijk van uw situatie. Bij spoedgevallen kunnen we de procedure zelfs nog meer versnellen. Het opstellen van de echtscheidingsdocumenten neemt doorgaans 1 tot 3 weken in beslag. Over het algemeen kunt u verwachten dat de totale doorlooptijd van uw echtscheiding tussen de 6 en 10 weken zal liggen.

Vraag: Wat zijn de kosten van een echtscheiding en is er een mogelijkheid voor subsidie? 

Antwoord: Een aanzienlijk deel van onze klanten, meer dan 60%, komt in aanmerking voor subsidie, vaak aangeduid als "advocaat van onvermogen". Met deze subsidie kan de eigen bijdrage voor uw echtscheiding tot slechts €333,- per persoon beperkt blijven (tarief 2024). Wij verzorgen de subsidieaanvraag kosteloos voor u en de overheid bepaalt vervolgens uw eigen bijdrage. Voor klanten die geen recht hebben op subsidie, hanteren we een concurrerend vast tarief van €1950, inclusief btw. Dit tarief omvat alle kosten, ongeacht de tijd en inspanning van onze kant. U geniet ook van onbeperkte begeleiding zonder extra kosten – of het nu gaat om telefonische ondersteuning, video-overleg, schriftelijke communicatie of persoonlijke gesprekken. De rechtbank kosten zijn €43,50 (met subsidie) of €160,- (zonder subsidie).

Vraag: Welke documenten zijn vereist voor het starten van een echtscheidingsprocedure? 

Antwoord: De specifieke documenten die nodig zijn voor uw echtscheidingsprocedure hangen af van uw persoonlijke situatie. Wij raden u aan contact met ons op te nemen via ons gratis nummer 0800 822 4433. Onze experts zullen u dan begeleiden door een checklijst om ervoor te zorgen dat u alle benodigde documenten verzamelt. Dit proces is bedoeld om uw echtscheidingsprocedure zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Vraag: Is het betalen van partneralimentatie een verplichting? 

Antwoord: Partneralimentatie is niet verplicht als u in onderling overleg besluit om van deze verplichting af te zien. Dit kan bijvoorbeeld in ruil voor een ongelijke verdeling van het vermogen of andere financiële afspraken. Het is echter belangrijk op te merken dat de afkoop van alimentatie fiscaal gezien soms nadelig kan zijn voor beide partijen. Wij adviseren u graag over de beste aanpak in uw specifieke situatie.

Vraag: Moet ik meebetalen aan de kosten van het huis als mijn echtgenote er blijft wonen?

Antwoord: Dit hangt af van de afspraken die u samen maakt, welke vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant. Vaak wordt overeengekomen dat beide partijen de vaste lasten blijven delen zolang het huis te koop staat. De variabele lasten komen dan voor rekening van degene die in het huis blijft wonen. Uiteraard zijn andere regelingen ook mogelijk, en we bespreken graag de opties met u om tot een passende overeenkomst te komen.

Vraag: Wat is een echtscheidingsconvenant en waarom is het belangrijk? 

Antwoord: Een echtscheidingsconvenant is een officieel document waarin alle afspraken die u en uw partner maken over de echtscheiding worden vastgelegd. Dit omvat afspraken over alimentatie, de verdeling van vermogen, de koopwoning, en andere belangrijke zaken. Een convenant is essentieel voor het afsluiten van financiële kwesties na de scheiding. Het is ook een vereiste document voor banken bij het aanvragen van hypotheken en andere financiële diensten. Het convenant biedt zekerheid en duidelijkheid voor beide partijen en wordt door de rechter bekrachtigd.

Vraag: Kan de betaling voor de echtscheiding in termijnen plaatsvinden? Wanneer moet deze worden voldaan? 

Antwoord: Ja, betaling in termijnen is mogelijk. Wij bieden de flexibiliteit van betaling in 3 tot 12 gelijke termijnen. Tenminste 1/3e van het bedrag dient echter te worden voldaan voordat de echtscheidingsdocumenten bij de rechtbank worden ingediend. Deze regeling biedt u de mogelijkheid om de kosten van de echtscheiding over een bepaalde periode te spreiden, wat financiële druk kan verlichten.

Vraag: Is het praktisch als jullie kantoor niet in de buurt van mijn woonplaats is? 

Antwoord: Zeker, het is geen probleem als ons kantoor niet in de directe omgeving van uw woonplaats is. De meeste van onze communicatie verloopt via e-mail, video-bellen en telefonisch, wat het proces voor u gemakkelijker en sneller maakt. U hoeft niet te reizen voor afspraken, wat tijd bespaart en het hele proces efficiënter maakt. Voor diegenen die toch een persoonlijk gesprek wensen, zijn onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven goed bereikbaar per auto of openbaar vervoer, met gratis parkeergelegenheid. Onze flexibele communicatiemethoden zorgen ervoor dat we u snel kunnen bijstaan, zonder dat u daarvoor de deur uit hoeft.

Vraag: Wat vinden andere klanten van jullie dienstverlening? 

Antwoord: Wij hechten veel waarde aan de feedback van onze klanten en publiceren deze reacties ongefilterd direct op onze website. Hoewel het niet altijd mogelijk is om iedereen volledig tevreden te stellen, streven we ernaar om continu te leren en onze dienstverlening te verbeteren op basis van de ervaringen van onze klanten. U kunt deze klantenreacties zelf online bekijken en een beeld krijgen van de ervaringen van anderen met onze diensten.

Vraag: Kan mijn partner de gezamenlijke woning overkopen na de scheiding? 

Antwoord: De mogelijkheid voor uw partner om de woning over te kopen hangt af van verschillende factoren, zoals de overwaarde van het huis en de hoogte van de alimentatie. De uiteindelijke beslissing wordt genomen door de bank, gebaseerd op deze en andere financiële criteria. Een taxatie van de woning voor de vrije verkoopwaarde is hierbij een essentieel onderdeel. Wij kunnen u adviseren en ondersteunen bij het navigeren door deze complexe financiële situaties.

Vraag: Wat gebeurt er als we niet kiezen voor een gezamenlijke scheiding? 

Antwoord: Indien u en uw partner besluiten niet gezamenlijk te scheiden, volgt een procedure waarbij elke partij een eigen advocaat heeft. Deze procedure kan 1,5 tot 3 jaar duren en is over het algemeen aanzienlijk kostbaarder, met kosten variërend van €10.000 tot €20.000 voor beide partijen samen, indien er geen subsidie wordt ontvangen. Een dergelijke procedure kan emotioneel en financieel belastend zijn, en we adviseren klanten altijd om eerst te overwegen of er mogelijkheden zijn om gezamenlijk tot een overeenkomst te komen.

Vraag: Hoe lang moet ik alimentatie betalen na de scheiding? 

Antwoord: De duur van de partneralimentatie is in de regel de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld als er kinderen betrokken zijn. De partneralimentatie kan dan doorlopen tot het jongste kind 12 jaar is. Kinderalimentatie kan tot hun 18e of 21e verjaardag doorlopen. Kinderalimentatie wordt betaald aan de verzorgende ouder tot het kind 18 jaar oud is, en daarna direct aan het kind tot het 21 jaar is. Deze regels kunnen variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden en overeenkomsten, en wij kunnen u helpen de meest geschikte regeling voor uw situatie te vinden.

Vraag: Hoe wordt alimentatie geregeld als we al feitelijk uit elkaar zijn maar nog niet formeel gescheiden? 

Antwoord: Zolang u wettelijk getrouwd bent, bestaat er een onderhoudsplicht tussen echtgenoten. Dit betekent dat u financieel verantwoordelijk bent voor elkaar. U kunt ervoor kiezen om de financiën op dezelfde manier als voorheen te regelen of een voorlopige alimentatieregeling af te spreken. Wij kunnen bemiddelen in het vaststellen van deze voorlopige afspraken en ervoor zorgen dat ze worden vastgelegd, zodat er duidelijkheid is voor beide partijen gedurende deze overgangsperiode.

Vraag: Wat is de Echtscheidingswinkel precies? 

Antwoord: De Echtscheidingswinkel is een gespecialiseerd kantoor dat landelijk opereert en zich richt op het bieden van juridische diensten rondom echtscheidingen. Met een team van ervaren juristen bieden wij een breed scala aan diensten om u te ondersteunen tijdens het gehele echtscheidingsproces. Van het adviseren over alimentatie en het opstellen van een echtscheidingsconvenant tot het begeleiden van de formele juridische procedures, wij staan klaar om u te ondersteunen met expertise en empathie.

Vraag: Hoe kan ik aanvullende vragen stellen? 

Antwoord: Als u andere vragen heeft die niet in deze FAQ-sectie worden beantwoord, nodigen wij u uit om gebruik te maken van ons online contactformulier. Onze experts streven ernaar om binnen twee uur op uw vraag te reageren tijdens werkuren. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de informatie die u nodig heeft. Uw vragen en zorgen zijn belangrijk voor ons, en wij zetten ons in om u zo goed mogelijk bij te staan.

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Bel 0800-822 4433

...of bel mij terug!

Vereist
Vereist

Bereken

Betaalt de overheid mee aan mijn scheiding?

Netto maandinkomen van mijzelf

Ik heb de dagelijkse zorg voor een minderjarig kind

ja
nee

Mijn spaartegoed is hoger dan 12.500,-

ja
nee

Komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto jaarinkomen van mijn partner

Maandelijkse kinderalimentatie


Partneralimentatie per maand

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Netto maandinkomen van mijzelf

Netto maandinkomen van mijn partner


Uw maandelijkse kinderalimentatie bedraagt

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Kan ik mijn woning behouden?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto alimentatie per jaar

Wat is de vrije verkoopwaarde?

Hoogte van de hypotheek?


Kunt u uw koopwoning ook na de scheiding behouden?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.