January 5, 2019

Ik ben vier jaar geleden gescheiden. Nu heb ik een schuldgevoel, omdat ik in die tijd niet lekker in mijn vel zat. Deze scheiding heb ik via een mediator geregeld. Ik vind dat de mediator de scheiding niet goed heeft afgehandeld. Ik ben hierna in financiële moeilijkheden gekomen, terwijl mijn ex-man er alleen maar op vooruit is gegaan. Nu wil ik kijken of er een mogelijkheid is om mijn scheiding open te breken en de scheiding te herzien.

Gemaakte afspraken gelden: 'Pacta sunt servanda'

'Pacta sunt servanda' is de Latijnse uitdrukking voor dat afspraken moeten worden nagekomen. In beginsel gelden de gemaakte afspraken tussen u beiden, zeker omdat u hiervoor zelf heeft gekozen destijds. Het is lastig om dat later nog aan te passen als het echtscheidingsconvenant eenmaal is getekend en is bekrachtigd door de rechter. In ieder geval kunt u de echtscheiding niet ongedaan maken, behalve als u zich beroept op wel hele bijzondere omstandigheden. U moet dan kunnen aantonen dat er sprake was van dwaling, of dat er een zeer ernstige geestelijke stoornis was, of dat u bedreigd werd.

In de onderstaande gevallen kunt u wel de gemaakte afspraken wijzigen:

  • U bent het beiden eens over de wijzigingen.
  • Er is sprake van onvoorziene omstandigheden, die zo ernstig zijn van aard zijn, dat de afspraken niet meer in redelijkheid kunnen blijven gelden. 
  • U heeft gedwaald over bepaalde zaken, zoals de waarde van een huis.
  • Wanneer de afspraken in strijd zijn met de openbare orde en de goede zeden.

Wijzigen van het convenant

Ik adviseer u in dit geval contact op te nemen met uw mediator van destijds, om na te gaan welke mogelijkheden u heeft voor een aanvullende overeenkomst. Mogelijk kunt u nogmaals samen op gesprek gaan bij de mediator, mocht meneer daar ook voor openstaan. Bovendien is het mogelijk om een eigen advocaat te zoeken die nogmaals met u meekijkt over de gemaakte afspraken.

Categorieën: Echtscheiding | Tags: | Share:

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Bel 0800-822 4433

...of bel mij terug!

Vereist
Vereist

Bereken

Betaalt de overheid mee aan mijn scheiding?

Netto maandinkomen van mijzelf

Ik heb de dagelijkse zorg voor een minderjarig kind

ja
nee

Mijn spaartegoed is hoger dan 12.500,-

ja
nee

Komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto jaarinkomen van mijn partner

Maandelijkse kinderalimentatie


Partneralimentatie per maand

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Netto maandinkomen van mijzelf

Netto maandinkomen van mijn partner


Uw maandelijkse kinderalimentatie bedraagt

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Kan ik mijn woning behouden?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto alimentatie per jaar

Wat is de vrije verkoopwaarde?

Hoogte van de hypotheek?


Kunt u uw koopwoning ook na de scheiding behouden?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.