
1. Ga dicht bij elkaar wonen
Op die manier blijft het voor de kinderen mogelijk om naar dezelfde school/sport te gaan. Daarnaast kan er ook met dezelfde vriendjes en vriendinnetjes worden gespeeld.
2. Blijf communiceren
Aangezien de zorg van de kinderen gelijk over beide partners wordt verdeeld, wordt van de ouders een goede communicatie verwacht. Zoek eventueel een coach om de communicatie te verbeteren.
3. Maak een rooster
Verdeel bijvoorbeeld de verjaardagen, vakanties en feestdagen. Dit voorkomt onenigheid. Voor de kinderen biedt een goed rooster ook duidelijkheid.
4. Maak afspraken over de verdeling van de kosten
Kinderen kosten nu eenmaal geld. Aan te raden is goed na te denken wie welke kosten betaalt. Er kan gekozen worden voor een kinderalimentatie waarbij de één aan de ander een bedrag overmaakt, maar ook een gezamenlijke regeling is mogelijk.
5. Bedenk goed waar de kinderen worden ingeschreven
Met 1 kind is het aan te raden om die in te schrijven bij de ouder met het laagste inkomen, in verband met de toeslagen en fiscale voordelen. In onderling overleg kunnen de ouders eventueel een bedrag met elkaar verrekenen.
Zijn er meerdere kinderen, dan kan het lonen om bij beide ouders een kind in te schrijven. Iedere ouder wordt dan aangemerkt als alleenstaande ouder, waardoor je wellicht beiden in aanmerking komt voor hogere toeslagen of andere fiscale voordelen.