Woning verkopen na scheiding?
Antwoord
Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je de woning wilt verkopen na scheiding.
Verdeling huis
In het geval dat geen van jullie beiden de woning kan overnemen, omdat de bank geen financiering verstrekt, dan zal de woning moeten worden verkocht aan derden en gaan jullie beiden op zoek naar een ander huis. In dit geval wordt de uiteindelijke verkoopopbrengst minus alle kosten tussen jullie beiden gedeeld bij helfte, tenzij in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden anders is overeengekomen. Je kunt bij een scheiding ook de afspraak maken dat jullie de woning pas gaan verkopen na verloop van een langere termijn. In de echtscheidingsstukken kan deze regeling dan worden opgenomen, aangevuld met afspraken over het verblijf in de woning, de inboedel en de verdeling van de doorlopende kosten, zoals de hypotheekrente. In veel gevallen wordt daarmee de vrouw met kinderen in staat gesteld te blijven wonen in de vertrouwde echtelijke woning. Je maakt daarmee de scheiding minder belastend voor de kinderen.
Scheve verdeling
In een enkel geval is er de wens om een ‘scheve’ verdeling af te spreken van de overwaarde. Dit wordt meestal gedaan om de woning niet te hoeven verkopen. De fiscus kan hierin echter een ‘schenking’ zien, waarover belasting dient te worden betaald. Ook kan het zijn dat de belastingdienst hierin een gedeeltelijke afkoop van de partneralimentatie leest.
Geen medewerking verkoop
Als een van jullie beiden niet wil meewerken aan het verkopen van de woning na de scheiding, zijn er een aantal mogelijkheden die via de rechter kunnen worden afgedwongen. Je kunt dan zonder medewerking van je ex de vraagprijs verlagen of de woning zonder medewerking van de ander verkopen. In dit laatste geval verzoek je om een zogeheten machtiging tegeldemaking. De rechter geeft dan een beschikking af, waarmee je de woning geheel zelfstandig kunt verkopen zonder tussenkomst van je ex-partner.