Wie mag in huis blijven na scheiding?
Antwoord
Wie er na een scheiding in de woning mag en kan blijven wonen, is van verschillende factoren afhankelijk.
Eigenaar woning
Eerstens zal gekeken moeten worden wie er eigenaar is van de woning. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, ben je beiden eigenaar van de woning. In dit geval heb je beiden evenveel recht om in de woning te blijven na de scheiding. Samen zul je dan afspraken moeten maken over wie er na de scheiding in de woning mag blijven. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan kan het zo zijn dat slechts een van jullie beiden eigenaar is van de woning en dus automatisch in de woning mag blijven na de scheiding.
Overname woning
Neemt een van jullie beiden de woning over, dan zal ook de hypotheekverstrekker hiermee akkoord moeten gaan. Op voorhand moet vaststaan dat een van jullie beiden alleen de woning kan financieren. Daarbij moet de vertrekkende partij ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.
Huurwoning
Wat gebeurt er eigenlijk met jullie huurwoning na de scheiding? De woningeigenaar hoeft niet automatisch akkoord te gaan met de overname van de huur door de achterblijvende partner. Let erop dat deze toestemming tijdig wordt verzocht. Als het wordt voortgezet, dan moet een nieuw huurcontract worden opgesteld op de naam van de achterblijvende partner (en dus vaak op een nieuwe naam). Voor de kinderen is het in het algemeen fijn als zij na de scheiding in de vertrouwde huurwoning kunnen blijven. Een scheiding én een verhuizing zorgt vaak voor een dubbele belasting voor de kinderen. Als de huur te hoog is voor diegene die in de woning achterblijft, kan wel een voorlopige regeling worden afgesproken waarbij de ander tijdelijk meebetaalt aan de woonlasten. Dit uit zich bijvoorbeeld in een lagere partneralimentatie.