Scheiding van tafel en bed of “echt” scheiden?
Antwoord
Een scheiding van tafel en bed is een bijzondere vorm van scheiden via de rechtbank. Het huwelijk blijft in stand, maar de gehuwden gaan gescheiden wonen.
Echtscheiding
Als je getrouwd bent, is er tegenwoordig geen wettelijke plicht meer om 'tafel en bed' te delen. Je kunt er dus ook voor kiezen om gescheiden te gaan leven (van tafel en bed) en tóch gehuwd te blijven. Bij een formele scheiding van tafel en bed blijf je dus volgens de wet getrouwd. De rechten en plichten van het huwelijk blijven gewoon bestaan. Wil je na een scheiding van tafel en bed definitief scheiden? Dan kun je aan de rechter vragen om ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Pas na de ontbinding van het huwelijk is het huwelijk echt geëindigd en kunnen jij en je ex-partner opnieuw met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Zowel voor een scheiding van tafel en bed als voor een ontbinding van het huwelijk moet je naar de rechter en heb je een advocaat nodig.
Scheiding van tafel en bed
In de praktijk komt scheiden van tafel en bed bijna niet meer voor. Deze wijze van scheiden is verwarrend en verouderd. De meeste mensen denken immers dat scheiden van tafel en bed een soort van 'voorloper' is op de echtscheiding. Dat hoeft echter niet het geval te zijn. Het kan namelijk ook zo zijn dat jullie twijfelen of jullie wel echt willen scheiden. Als je kiest voor een scheiding van tafel en bed, blijf je getrouwd, maar ga je apart wonen. Ook verdeel je alle zaken bij een formele scheiding van tafel en bed, zoals je dat bij een echte scheiding ook doet. Alleen bij een "echte" echtscheiding wordt het huwelijk beëindigd. Besluiten jullie na een scheiding van tafel en bed toch bij elkaar te willen blijven, dan kun je de scheiding van tafel en bed opheffen. Dit doe je door een verklaring af te leggen bij de rechtbank dat de scheiding van tafel en bed is opgehouden te bestaan. In de wet heet dit een verzoening. Deze verklaring (de verzoening) laat je bij de rechtbank inschrijven in het huwelijksgoederenregister.