Gezag vader na scheiding?
Antwoord
Na een scheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap houden jullie beiden het ouderlijk gezag over de kinderen. Jullie blijven dus allebei verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen.
Eenhoofdig gezag
Als jullie na de scheiding verwachten niet meer met elkaar te kunnen overleggen over de kinderen, dan is het wellicht verstandig te kiezen voor éénhoofdig ouderlijk gezag. Echter wordt dit slechts in uitzonderlijke gevallen toegekend, zoals een situatie waarbij er sprake is van onaanvaardbare risico’s voor het kind en dat niet te verwachten is dat hierin binnen afzienbare tijd verbetering komt. Denk hierbij aan emigratie van een van beide ouders, of een ernstige drugs- of alcoholverslaving. In de jurisprudentie geldt het criterium dat het kind ‘klem of verloren’ zal gaan tussen beide ouders. Het belang van het kind staat altijd voorop. Een van jullie beiden zal de rechter moeten verzoeken om toekenning van het eenhoofdig gezag. Kinderen van twaalf jaar en ouder mogen worden gehoord. Hiervoor krijgen zij een oproep van de rechter. Kinderen zijn echter niet verplicht om te verschijnen bij de rechtbank. In de meeste gevallen leggen kinderen een schriftelijke verklaring af.
Einde ouderlijk gezag
Het ouderlijk gezag stopt op de 18e verjaardag van het kind. Door een van de ouders of door de rechter zelf kan eerder om een maatregel worden verzocht respectievelijk een maatregel worden opgelegd het ouderlijk gezag te beëindigen. Dit laatste gebeurt dan op initiatief van anderen belast met het toezicht op een minderjarig kind, zoals bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg.
De maatregel tot beëindiging van het ouderlijk gezag is een zware maatregel, die alleen wordt toegepast als daar ernstige aanleiding toe is. Vaak gaat het dan om gevallen waarin het kind mishandeld, ernstig verwaarloosd of misbruikt wordt.