October 16, 2018

Mijn partner en ik gaan scheiden en zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Mijn partner blijft in de koopwoning en ik word ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Mijn partner gaat de overwaarde van €35.000,- in maandelijkse termijnen betalen. Nu heb ik gehoord dat ik bij mijn belastingaangifte dit bedrag van €35.000,- in Box 3 moet aangeven, maar feitelijk heb ik dat bedrag niet op mijn bankrekening staan. 

Overwaarde: van Box 1 naar Box 3

Als u wordt uitgekocht voor de overwaarde uit het huis, dan valt het inderdaad in Box 3. Dit is ook in het geval als u het bedrag uit de overwaarde in termijnen laat uitbetalen. De gehele aanspraak valt dan in Box 3. U bent daarmee vermogensbelasting verschuldigd over het vermogen dat eerst onderdeel was van de overwaarde van de woning. Als u wordt uitgekocht, dan verschuift uw vermogen van Box 1 naar Box.

Risico

U loopt nu wel het risico dat u uw geld wellicht nooit ontvangt als u het bedrag in gedeelten laat uitkeren door uw ex. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw ex failliet gaat, of in gemeenschap van goederen gaat trouwen met iemand die grote schulden heeft. Het is daardoor beter dat uw ex geld leent om u ineens uit te kopen. Als dat niet lukt, is het advies om de woning alsnog te verkopen, zodat u beiden ineens ieder de helft van de overwaarde ontvangt. 

Categorieën: Geld | Tags: | Share:

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Bel 0800-822 4433

...of bel mij terug!

Vereist
Vereist

Bereken

Betaalt de overheid mee aan mijn scheiding?

Netto maandinkomen van mijzelf

Ik heb de dagelijkse zorg voor een minderjarig kind

ja
nee

Mijn spaartegoed is hoger dan 12.500,-

ja
nee

Komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto jaarinkomen van mijn partner

Maandelijkse kinderalimentatie


Partneralimentatie per maand

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Netto maandinkomen van mijzelf

Netto maandinkomen van mijn partner


Uw maandelijkse kinderalimentatie bedraagt

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Kan ik mijn woning behouden?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto alimentatie per jaar

Wat is de vrije verkoopwaarde?

Hoogte van de hypotheek?


Kunt u uw koopwoning ook na de scheiding behouden?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.