November 28, 2018

Ik heb veel spaargeld op mijn bankrekening. Nu wil ik gaan scheiden, maar ik ben in gemeenschap van goederen getrouwd. Nu wil ik al het geld opmaken voor de scheiding. Alleen ik weet niet of dat wel mag. Als dat niet mag, wil ik het geld op de rekening van mijn kind zetten. 

Gemeenschap van goederen

Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan is het vermogen van u beiden. Dit betekent dat het spaargeld ook van u beiden is. Als u op deze wijze geld 'verduistert' in het zicht op de echtscheiding dan kan uw ex-partner aanspraak maken op dit gehele bedrag.  

Geld doorsluizen naar kinderrekening

Ook dus als het geld wordt gezet op een kinderrekening, waar uw aanstaanstaande ex niet bijkan, is er sprake van verduistering. De gevolgen kunnen zijn, dat het hele bedrag naar uw ex zal gaan. Oppassen dus! Niet alleen moet u het bedrag terugstorten, u raakt ook uw deel op de helft kwijt. 

Benadeling echtgenoot artikel 1:164 BW

In de wet staat een dergelijk anti misbruik regeling opgenomen onder artikel 1:164 BW. Het biedt bescherming tegen een kwaadwillende partner. Niet iedere scheiding verloopt in harmonie, dus het is goed als er extra bescherming is vanuit de wet.

Het gaat dan om deze situatie:   

  • opzettelijke benadeling door de ander
  • lichtvaardig schulden maken
  • verspilling van goederen
  • gedurende de periode van zes maanden voorafgaand aan de scheiding en daarna

Het is dus bijzonder te constateren, dat een benadeling van langer dan zes maanden voor de echtscheidingsprocedure, niet meetelt.

Categorieën: Geld | Tags: | Share:

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Bel 0800-822 4433

...of bel mij terug!

Vereist
Vereist

Bereken

Betaalt de overheid mee aan mijn scheiding?

Netto maandinkomen van mijzelf

Ik heb de dagelijkse zorg voor een minderjarig kind

ja
nee

Mijn spaartegoed is hoger dan 12.500,-

ja
nee

Komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto jaarinkomen van mijn partner

Maandelijkse kinderalimentatie


Partneralimentatie per maand

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Netto maandinkomen van mijzelf

Netto maandinkomen van mijn partner


Uw maandelijkse kinderalimentatie bedraagt

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Kan ik mijn woning behouden?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto alimentatie per jaar

Wat is de vrije verkoopwaarde?

Hoogte van de hypotheek?


Kunt u uw koopwoning ook na de scheiding behouden?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.