January 1, 2019

Ik ben gescheiden van tafel en bed. Ik heb een uitkering van de sociale dienst. Deze wil mij min of meer verplichten om te gaan scheiden. Mag dat? En wat voor voor- en nadelen zijn hieraan verbonden voor mij? Of maakt het de controle voor de sociale dienst alleen maar gemakkelijker als ik ga scheiden. ( voor de duidelijkheid: ik wil niet scheiden. Ik vind het zo goed zoals het is).

Uitkering op basis van samenwonen

De sociale dienst kan u niet verplichten dat u moet scheiden. Ik ga er in mijn antwoord van uit dat u beiden niet officieel gescheiden bent van tafel en bed (via een procedure). Als u gescheiden woont en nog steeds getrouwd bent, dan heeft u nog steeds een fiscaal partnerschap. Gevolg daarvan is, dat uw uitkering gebaseerd is op samenwonen, zodat de uitkering lager zal zijn.

Scheiden loont ...

Als u echter wel de scheiding aanvraagt en u woont ook officieel niet meer op hetzelfde adres, dan zal de sociale dienst u een uitkering geven die hoger zal zijn. U bent dan immers niet meer fiscaal partner. Daarom de conclusie: als u de hogere uitkering wenst te ontvangen, dan zult u moeten scheiden. Dit geldt niet alleen voor de bijstand uitkering, maar ook voor andere sociale toeslagen en uitkeringen, zoals een eventuele AOW uitkering.

Bekijk de fimpjes 

Toeslagen en scheiden
Verschil scheiden en scheiden van tafel en bed 
Verschil tussen fiscaal partnerschap en geregistreerd partnerschap

Categorieën: Geld | Tags: | Share:

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Bel 0800-822 4433

...of bel mij terug!

Vereist
Vereist

Bereken

Betaalt de overheid mee aan mijn scheiding?

Netto maandinkomen van mijzelf

Ik heb de dagelijkse zorg voor een minderjarig kind

ja
nee

Mijn spaartegoed is hoger dan 12.500,-

ja
nee

Komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto jaarinkomen van mijn partner

Maandelijkse kinderalimentatie


Partneralimentatie per maand

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Netto maandinkomen van mijzelf

Netto maandinkomen van mijn partner


Uw maandelijkse kinderalimentatie bedraagt

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Kan ik mijn woning behouden?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto alimentatie per jaar

Wat is de vrije verkoopwaarde?

Hoogte van de hypotheek?


Kunt u uw koopwoning ook na de scheiding behouden?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.