October 3, 2018

Ik heb een vraag over TREMA-normen van 2018 en over de bijstand. Ik ben drie jaar geleden gescheiden en sindsdien probeert de gemeente geld bij mij te verhalen voor de onderhoudsplicht van mijn ex en kind. Op het internet heb ik gelezen dat wanneer mijn ex-vrouw samenwoont met iemand, dat ze dan geen recht heeft op uitkering. Is dit waar? En zo ja, hoe zou ik dat kunnen bewijzen? 

Samenwonen en bewijs

De gemeente kan volgens de TREMA-normen een bijdrage van u vorderen. Het gaat dan over de situatie waarin de gemeente een uitkering geeft voor bijstand. De gemeente gaat dan na in hoeverre de ex-partner eigenlijk deze uitkering zou moeten betalen. Dit is het geval als de kinderalimentatie of de partneralimentatie niet worden betaald, of als de bedragen te laag zijn conform de TREMA normen.

Op het moment dat mevrouw samenwoont met een nieuwe partner ‘als ware gehuwd’ dan vervalt in principe de verplichting tot het betalen van partneralimentatie. De gemeente gaat dit na door te kijken of beiden op hetzelfde adres staan ingeschreven. 

Als uw ex samenwoont en ze staan niet op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente, dan moet zelf het bewijs van samenwoning leveren. Dit kan op basis van verklaringen, foto's, berichten of via een detective. 

U kunt dit het beste eerst met haar bespreken of eventueel bespreken met de gemeente. 

Uitkering

Wanneer mevrouw samenwoont als ‘ware zij gehuwd’ op grond van art 1:160 Burgerlijk Wetboek dan kan dit zeker gevolgen hebben voor de uitkering die zij ontvangt. 

Categorieën: Alimentatie | Tags: | Share:

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Bel 0800-822 4433

...of bel mij terug!

Vereist
Vereist

Bereken

Betaalt de overheid mee aan mijn scheiding?

Netto maandinkomen van mijzelf

Ik heb de dagelijkse zorg voor een minderjarig kind

ja
nee

Mijn spaartegoed is hoger dan 12.500,-

ja
nee

Komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto jaarinkomen van mijn partner

Maandelijkse kinderalimentatie


Partneralimentatie per maand

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Netto maandinkomen van mijzelf

Netto maandinkomen van mijn partner


Uw maandelijkse kinderalimentatie bedraagt

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Kan ik mijn woning behouden?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto alimentatie per jaar

Wat is de vrije verkoopwaarde?

Hoogte van de hypotheek?


Kunt u uw koopwoning ook na de scheiding behouden?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.