September 20, 2018

Ons gezamelijke koophuis mag ik van hem houden omdat ik er enorm aan gehecht ben en veel verdriet ervaar. Kortom; hij wil vrijwillig afwijken van recht op de helft van het vermogen. Ik ben zzp ér en kan weinig tot geen hypotheek krijgen. Hij schenkt mij dus een deel. In goed overleg. Hij wil/hoeft niet het 'onderste uit de kan'. Mag en kan dit, ik lees overal dat bij gemeenschap van goederen er verdeeld MOET worden. Mogen wij afwijken? Kost mij dat later geld?


Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd dan heeft u in principe ieder recht op de helft van de goederen en de schulden. In onderling overleg kunt u van deze verdeling afwijken. Houd er dan wel rekening mee dat dit een benadeling is voor een van beiden, in dit geval voor de man. Het kan zijn dat de belastingdienst dit als een schenking ziet en een aanslag oplegt.

Afspraken goed vastleggen

Als u afwijkt van de 50/50 verdeling is het belangrijk dat u deze afspraken goed vastlegt zodat hierover later geen discussie kan ontstaan. Wijkt u af van de wettelijke verdeling? Wij nemen uw afspraken op in het echtscheidingsconvenant.

Categorieën: Verdelen | Tags: Echtscheiding, Verdelen, Schenking | Share:

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Bel 0800-822 4433

...of bel mij terug!

Vereist
Vereist

Bereken

Betaalt de overheid mee aan mijn scheiding?

Netto maandinkomen van mijzelf

Ik heb de dagelijkse zorg voor een minderjarig kind

ja
nee

Mijn spaartegoed is hoger dan 12.500,-

ja
nee

Komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto jaarinkomen van mijn partner

Maandelijkse kinderalimentatie


Partneralimentatie per maand

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Netto maandinkomen van mijzelf

Netto maandinkomen van mijn partner


Uw maandelijkse kinderalimentatie bedraagt

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Kan ik mijn woning behouden?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto alimentatie per jaar

Wat is de vrije verkoopwaarde?

Hoogte van de hypotheek?


Kunt u uw koopwoning ook na de scheiding behouden?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.