Woning verkopen na scheiding: restschuld verdelen

Huis met onderwaarde verkopen?

Waar moet u aan denken als u uw woning wilt verkopen na een scheiding? Het kan zijn dat uw woning een restschuld heeft door onder meer de kredietcrisis. Ook kan het zijn dat diegene die de woning wil overnemen, geen financiering van de bank krijgt om de hypotheek over te nemen. De woning kunt u dan verkopen aan derden en u gaat beiden op zoek naar een ander huis na de scheiding. In dit geval wordt de uiteindelijke verkoopopbrengst minus alle kosten tussen u beiden gedeeld bij helften. Als er sprake is van een onderwaarde realiseert u op dat moment een schuld die u tussen u beiden moet verdelen. Omdat de verkoop ook nog eens lang kan duren, is dit vaak een stressvolle onzekere tijd.

Wat te doen als uw ex-partner niet meewerkt bij de verkoop?

Als een van u beiden niet wil meewerken aan het verkopen van de woning na de scheiding, zijn er een aantal mogelijkheden die via de rechter kunnen worden afgedwongen. U kunt dan zonder medewerking van uw ex de vraagprijs verlagen of de woning zonder medewerking van de ander verkopen. Lees hier de mogelijkheden als uw ex niet meewerkt.

Zelf een woning kopen?

Als toch een van u beiden de woning overkoopt van de ander, dan moet de vertrekkende partner meestal wel meedelen in de helft van de onderwaarde. Dit is vaak een ongewenste uitkomst, waarvoor meerdere oplossingen zijn. Met name betreffende de verdeling van de restschuld.

Uw woning later verkopen na de scheiding?

U kunt bij een scheiding ook de afspraak maken dat u de woning pas gaat verkopen na verloop van een langere termijn, bijvoorbeeld:

  • Binnen twee jaar
  • Binnen 10 jaar
  • Als het jongste kind 18 jaar is geworden

In de stukken kunnen wij deze regeling opnemen, aangevuld met afspraken over het verblijf in de woning, de inboedel en de verdeling van de doorlopende kosten, zoals de hypotheekrente. In veel gevallen wordt daarmee de vrouw met kinderen in staat gesteld te blijven wonen in de vertrouwde echtelijke woning. U maakt daarmee de echtscheiding minder belastend voor de kinderen. De ander moet dan wel op zoek gaan naar vervangende woonruimte en dus ergens anders onderdak zoeken. Deze situatie heeft gevolgen voor de hoogte van de alimentatie.

Voorlopige afspraken over het verkopen van uw woning na een scheiding

Los van wie het woonhuis in eigendom krijgt, dient in eerste instantie een afspraak te worden gemaakt omtrent de kosten en het voorlopige gebruik van de echtelijke woning. Deze afspraken worden voor u vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Samenwonen

Wanneer de woning wordt verkocht aan derden, wordt als overgangsregeling meestal afgesproken dat u de woonlasten van de koopwoning samen blijft dragen op de 'oude voet', gedurende de tijd dat u nog samenwoont.

Een van beiden vertrekt

Als een van beiden vertrekt, is vaak de afspraak dat de ander in de woning alle woonlasten zelfstandig draagt, met uitzondering van kosten van groot onderhoud. Om dit mogelijk te maken wordt in afwachting van de verkoop vaak een maandelijkse financiële bijdrage in de woonlasten afgesproken.

Overnemen van de woning na scheiding

Indien een van u beiden de woning overneemt, wordt in de meeste gevallen een uiterlijke datum opgenomen voor overname van het eigendom en de hypotheek, waarna de andere partij de woning dient te verlaten en dus elders woongelegenheid moet zoeken.

'Scheve verdeling' als u gaat scheiden

In een enkel geval is er de wens om een 'scheve' verdeling af te spreken van de overwaarde. Dit wordt meestal gedaan om de woning niet te behoeven verkopen. De fiscus kan hierin echter een 'schenking' zien, waarover belasting dient te worden voldaan. Ook kan het zijn dat de belastingdienst hierin een gedeeltelijke afkoop van de partneralimentatie leest.

Financiering koopwoning na scheiding

U kunt eenvoudig nagaan of u de woning kunt overkopen van uw aanstaande ex-partner. De bank financiert thans tot circa 4,5 keer uw bruto jaarinkomen na correctie van partneralimentatie. U kunt dit nagaan samen met uw hypotheekadviseur of bank. Ook heeft u een makelaar nodig die een taxatie kan uitvoeren, niet voor de executiewaarde, maar de vrije verkoopwaarde. Degene die de woning overneemt, moet de ander als het ware uitkopen uit de eigen woning via een hogere hypotheek.

Neem contact met ons op

De Echtscheidingswinkel vertelt u graag meer over de mogelijkheden van het verkopen van uw woning na een scheiding. Neem hiervoor contact met ons op via 0800 822 4433. Vanuit onze vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven helpen we u verder.

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Bel 0800-822 4433

...of bel mij terug!

Vereist
Vereist

Bereken

Betaalt de overheid mee aan mijn scheiding?

Netto maandinkomen van mijzelf

Ik heb de dagelijkse zorg voor een minderjarig kind

ja
nee

Mijn spaartegoed is hoger dan 12.500,-

ja
nee

Komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto jaarinkomen van mijn partner

Maandelijkse kinderalimentatie


Partneralimentatie per maand

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Netto maandinkomen van mijzelf

Netto maandinkomen van mijn partner


Uw maandelijkse kinderalimentatie bedraagt

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Kan ik mijn woning behouden?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto alimentatie per jaar

Wat is de vrije verkoopwaarde?

Hoogte van de hypotheek?


Kunt u uw koopwoning ook na de scheiding behouden?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.