Scheiden en kinderen

Tips bij het uit elkaar gaan

Gaat u scheiden en wilt u psychologische hulp voor uw kinderen tijdens de echtscheiding? De negatieve gevolgen van scheiden kunnen beperkt worden als er zorgvuldig wordt gecommuniceerd met de kinderen. Hieronder staan enige praktijktips over hoe u het best met uw kinderen communiceert over uw echtscheiding. Het kan zinvol zijn om een kinderpsycholoog of gezinscoach te benaderen. De gevolgen van de echtscheiding voor kinderen moeten niet worden onderschat. Het niet zorgvuldig communiceren over de scheiding kan leiden  tot een beschadigd zelfbeeld en een aangetast basisvertrouwen bij kinderen.  

Scheiden: hoe vertel je het de kinderen?

  1. Vertel het samen. Op deze manier krijgen uw kinderen de ervaring dat u alsnog gezamenlijk beslissingen neemt, ook al gaat u uit elkaar.
  2. Kies een gepast moment. Het is belangrijk dat uw kinderen in een vertrouwde omgeving zijn, op het moment dat u vertelt dat u gaat scheiden.
  3. Overleg van tevoren wie wat zal zeggen. Op deze manier voorkomt u mogelijke spanningen tussen u beiden.
  4. Als u meerdere kinderen heeft: vertel het tegelijkertijd, zodat zij steun bij elkaar zoeken. Tevens voorkomt dit het gevoel dat de een meer weet dan de ander.
  5. Lees samen met uw kinderen een boek over scheiden en leg uit hoe de situatie is bij jullie.
  6. Het is aan te raden om te vertellen dat u uit elkaar gaat, pas op het moment dat er duidelijkheid is wanneer u feitelijk uit elkaar gaat. Nadat u over uw echtscheiding heeft verteld aan uw kinderen, is het verwarrend als u nog lang bij elkaar blijft wonen. Als u al weet waar u gaat wonen, ga dan alvast kijken met uw kinderen.

Wat vertelt u uw kinderen over de echtscheiding?

  1. Vertel samen als ouders dat u besloten heeft om uit elkaar te gaan (niet dat u gaat scheiden) en geef aan dat dit niet de schuld is van uw kinderen.
  2. Uw kinderen zullen mogelijk denken dat zij de oorzaak zijn van de echtscheiding. Vertel om deze reden dat uit elkaar gaan iets is wat grote mensen doen en dat uw kinderen daar geen invloed op hebben.
  3. Leg uw kinderen kort en bondig uit wat de gevolgen zijn van de echtscheiding. Waar gaan uw kinderen wonen of blijven ze in hetzelfde huis? Als uw kinderen in hetzelfde huis blijven, kan dit een gevoel van vertrouwen geven. Hoe vaak zullen uw kinderen de andere ouder zien? Blijven uw kinderen op dezelfde school?
  4. Uw kinderen kunnen al snel het idee krijgen dat ze voor een ouder moet kiezen. Geef aan dat dit niet het geval is. Laat uw kinderen bij een echtscheiding nooit kiezen tussen u beiden.
  5. Praat niet negatief over de andere ouder. Hierdoor kunnen uw kinderen in een loyaliteitsconflict belanden. Het is belangrijk voor uw kinderen dat het contact met beide ouders in stand blijft.
  6. Vraag wat uw kinderen van de situatie vinden. Reageer begrijpend, ook al zijn uw kinderen boos over het scheiden. Geef aan dat u ervoor open staat om er meer over te praten. Blijf rustig en steun uw kinderen. Het is belangrijk dat u uw kinderen vertelt dat u allebei van hem/haar houdt.

En wat bespreek je niet met de kinderen tijdens het scheiden?

  1. Vertel niet “wij gaan scheiden”, maar kies ervoor om aan te geven dat u uit elkaar gaat. Sommige kinderen begrijpen het woord scheiden nog niet. Uit elkaar gaan klinkt daarentegen minder afschrikwekkend.
  2. Vertel niet “papa/mama gaat weg”. Dit kan de indruk geven aan uw kinderen dat zij de andere ouder nooit meer gaan zien.
  3. Indien uw kinderen vragen naar de reden van de echtscheiding, dan is het aan te raden om hen daar niet teveel in te betrekken. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u niet meer verliefd op elkaar bent en daarom apart gaat wonen. Als u aangeeft dat u niet meer van elkaar houdt, dan kunnen uw kinderen dit associëren met een gevoel dat kennelijk overgaat. Uw kinderen kunnen dan het idee krijgen dat uw liefde ook voor hen over kan gaan.

Vraag om advies als u uw kinderen gaat vertellen over uw echtscheiding

Gaat u scheiden en vindt u het lastig om dit aan uw kinderen te vertellen? Dat is begrijpelijk: het is een lastig onderwerp. Laat u daarom door De Echtscheidingswinkel begeleiden en adviseren als u hierover vragen heeft of hulp wenst. U bereikt ons via 0800 822 4433 en bent tevens welkom op afspraak via videobellen of op een van onze kantoren in Eindhoven, Amsterdam of Rotterdam.

Stel direct uw vraag

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

 

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist

Bel 0800-822 4433

...of bel mij terug!

Vereist
Vereist

Bereken

Betaalt de overheid mee aan mijn scheiding?

Netto maandinkomen van mijzelf

Ik heb de dagelijkse zorg voor een minderjarig kind

ja
nee

Mijn spaartegoed is hoger dan 12.500,-

ja
nee

Komt u in aanmerking voor een overheidsbijdrage?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto jaarinkomen van mijn partner

Maandelijkse kinderalimentatie


Partneralimentatie per maand

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Netto maandinkomen van mijzelf

Netto maandinkomen van mijn partner


Uw maandelijkse kinderalimentatie bedraagt

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.

Bereken

Kan ik mijn woning behouden?

Bruto jaarinkomen van mijzelf

Bruto alimentatie per jaar

Wat is de vrije verkoopwaarde?

Hoogte van de hypotheek?


Kunt u uw koopwoning ook na de scheiding behouden?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Graag helpen wij u bij het maken van een complete berekening.